מודעות לעצמי, מודעות לאחר
אחת המתנות שיש לנו בני האדם, היא היכולת לחשוב את עצמנו, לדעת את הרגשות שלנו, את התחושות שלנו, להיות מודעים לעצמנו ולזכור את החוויות שלנו. יש לנו את היכולת להיות מודעים לכל מה שקורה בשדה ההכרה שלנו. מתנה נוספת היא להיות מודעים גם לאחרים ולעולמם הפנימי.
אחת הדרכים הזמינות לנו תמיד, היא להכניס לחיינו יותר שיחות ושיתופים של רגשות, זיכרונות, תקוות, חלומות, אמונות, תחושות, מחשבות. שיחות אלו מחברות אותנו זה לזה, כזוג, כמשפחה, כחברים. זה נותן לנו תחושה שרואים אותנו, שמקשיבים לנו. זה נותן לנו תחושה שאנחנו יכולים להיות מי שאנחנו באמת, אותנטיים ואמיתיים.
כאשר אנחנו יושבים עם עוד בן אדם ומאפשרים לו את המרחב להיות הוא, כשאנו מכבדים את כל מי שהוא ומקבלים אותו בנעימות וללא שפיטה, נפתח ביננו שדה, שבו יכולים להיאמר דברים קלים כקשים. בכל מפגש בין שני אנשים, המקום הקשה לנו ביותר, הוא להראות את הבטן הרכה שלנו. את הפגיעות שבנו. זיכרונות הילדות שלנו לימדו אותנו שלא תמיד בטוח להיות מי שאנחנו באמת, והסביבה לפעמים פגעה בנו כאשר הבענו את האמת שלנו.
כשאני קשובה לעצמי אני קשובה לשני
אם יש בי ערגה ורצון להעמיק את מערכות היחסים שלי בחיים, לשנות אותם, לבגר אותם וליהנות מהם עלי להתחיל להתבונן בעצמי. כשאנו נפתחים לעצמנו, אנו רגישים לעצמנו ורגישים לאחר. לעיתים קל לנו יותר להיות רגישים לאחרים וזה תומך בנו להיפתח לעצמנו. נוצר אז הדהוד. אני מרגיש את עצמי, מרגיש את האחר. זוהי יכולת חשובה כל כך של המוח שלנו, בכל גיל. כדאי להתחיל להתאמן באמפתיה מגיל צעיר כך שהמוח שלנו יהיה גמיש ורגיש.
הנה תרגיל באמפתיה שתוכלו להתנסות בו בבית:
זכרו, שהקושי ההתחלתי הוא לנסות ליצור את הקשר הראשוני עם אותו אדם, וגם לקיחת הסיכון שזה לא יעבוד, כי איננו יודעים כיצד השני יגיב לניסיון שלנו להתקרב. יש לכולנו תקופות בחיים שהפגיעות בתקשורת עם האהובים והקרובים עלינו ביותר, קורות ביתר אינטנסיביות. אם אנחנו לחוצים, עייפים, עוברים תקופה קשה רגשית, אם יש לנו בני נוער בבית, או ילדים עם טמפרמנט סוער או הפוך לשלנו, עם בני הזוג שלנו רגישים בגלל סיבה מסוימת…נהיה רגישים יותר להפרעות בתקשורת.
לפעמים אנחנו זקוקים גם לתמיכה מבחוץ, למרחב בטוח להיפתח, לבד או יחד. וכאן אני מזמינה אתכם לפגישה בטוחה להיפתח לעומק של תקשורת עם עצמכם ועם האחרים החשובים בחייכם.